Voordat je een badkamer gaat renoveren

Denk je erover om de badkamer te verbouwen? Dat is een goed idee. Het renoveren van de badkamer heeft twee belangrijke voordelen. Je huis wordt door het verbouwen van de badkamer meer waard, en je kunt dagelijks genieten van een nieuwere en schonere badkamer.

Toch zijn er een paar dingen die je jezelf moet bedenken voordat je gaat renoveren. In je enthousiasme kun je namelijk eenvoudig belangrijke onderdelen over het hoofd zien.

Zorg voor goede voorbereiding

Zoals bij elke renovatie is de voorbereiding bepalend voor het succes van het project. Onder een goede voorbereiding wordt in elk geval verstaan dat je even in de geschiedenis van je huis duikt.

Wat is er in het verleden al gedaan, zijn er bekende problemen, wat kun je verwachten op basis van eerdere ervaringen in je huis? Bij een badkamer komen problemen met sanitair vaak voor.

Problemen uit het zicht

Spoelt het toilet niet goed door of loopt het doucheputje steeds vol? Dat kan duiden op problemen die je niet direct kunt zien. Bij het verbouwen van je badkamer kom je dit soort dingen tegen, en het is goed om daarop voorbereid te zijn.

Ook problemen met schimmel kunnen groter zijn dan ze op het eerste gezicht lijken.

Voorkom verrassingen bij verbouwen badkamer

Is dit jouw eerste renovatie? Weet dan dat elk project je trakteert op onverwachte uitdagingen. Dat komt niet altijd door slordig beginnen aan het project, maar houd rekening met tegenslagen, want die gaan zeker komen. Daar kun je een weddenschap op afsluiten.

Opmeten badkamer verbouwing

Als je zonder voorkennis muren gaat openbreken, kun je voor lelijke verrassingen komen te staan.

Maak ruimte in je budget

Het is goed om een buffer te hebben in je budget. Als je dan op onvoorziene omstandigheden stuit, kun je die met een financiƫle buffer.

Dat voorkomt dat je met een badkamer komt te zitten die niet af is omdat je het budget grotendeels hebt uitgegeven aan die onvoorziene problemen.

Vang problemen makkelijker op

Of het nu gaat om elektrische bedrading of juist waterleidingen, die er slechter aan toe zijn dan je dacht. Met wat extra ruimte in je budget vang je dit makkelijk op en ben je verzekerd van een goed eindresultaat.

Wees flexibel

Wil je vloerverwarming in de badkamer, of juist een heerlijk bubbelbad, of beide? Het komt voor dat een verbouwing niet zo loopt als je had gedacht. Zo kan vloerverwarming simpelweg onmogelijk blijken te zijn in de vloer die je hebt.

Ook kunnen de onvoorziene omstandigheden waar ik het eerder over had, een hap uit je budget nemen of zijn materialen ineens duurder dan je dacht.

Plan aanpassen aan omstandigheden

In dat soort situaties moet je flexibel zijn. Pas je plan aan of probeer te besparen op andere onderdelen van het project om toch je grootste wensen te vervullen.

Als je flexibel bent, gaat het verbouwen van de badkamer zeker een stuk makkelijker. Helemaal stress-vrij zal het niet zijn, maar het is wel een stuk relaxeter.