Badkamer ecologisch verbouwen

Net nu je de keuze hebt bepaald voor blauwtinten in de badkamer, willen wij het hebben over een groene badkamer. Het verbouwen van een badkamer is al lastig genoeg, maar we moedigen je aan om het meteen ecologisch te doen.

Groene badkamer; doen of niet?

Het kan zo ingewikkeld en prijzig als je zelf wil. Het kan dus ook goedkoop, en het voordeel is dat je na de verbouwing van je badkamer nog meer bespaart. Al met al is het goed om je even te verdiepen in het ecologisch verbouwen van je badkamer

Ecologisch kan betekenen dat je goed kijkt naar wat je precies renoveert. Je bespaart het milieu en je portemonnee als je die goede tegels gewoon laat zitten.

Bij alles wat je wel vervangt, kun je bekijken of er een mogelijkheid is om duurzame, gerecycleerde of herbruikbare materialen te gebruiken bij de verbouwing.

Waterbesparende maatregelen in de badkamer

De snelste en meest eenvoudige manier om ecologisch bezig te zijn, is waterbesparing. Zoals je weet is water van levensbelang voor alles wat leeft. Zuinig omgaan met water is een verantwoorde manier om met de aarde om te gaan.

Waterbesparende douchekop

De belangrijkste manieren om water te besparen is bij de douchekop en het toilet. Kies bijvoorbeeld een hoog rendement toilet. Ze hergebruiken of besparen water, energie en geld. Hoe minder water je gebruikt, hoe beter voor de planeet en je portemonnee.

Een waterbesparende douchekop installeren is een makkelijke en goedkope manier om ecologisch verantwoord je badkamer in te richten. Als je verbouwing achter de rus is, helpt het om op een lagere temperatuur te douchen. Probeer ook korter onder de douche te staan. Dat kan ook zonder badkamer ecologisch verbouwen.

Gebruik hernieuwde materialen

In steeds meer badkamers worden hernieuwde materialen gebruikt bij verbouwing, renovatie of herinrichting. Er zijn voldoende milieuvriendelijke oplossingen die in de badkamer zijn toe te passen.

Kies bijvoorbeeld voor duurzaam geproduceerd hout. Ook gerecycled glas is een goede manier om duurzaam je badkamer te verbouwen. Dit glas kan gebruikt worden voor decor-tegels of in douche of bad.

Papier in de badkamer

Het klinkt misschien gek, maar samengeperst oud papier wordt gebruikt voor het maken van werkbladen. Dit materiaal is geschikt voor in de badkamer.

Verf is tegenwoordig op waterbasis. Vluchtige stoffen mogen niet meer in verf gebruikt worden, dus daarmee zit je eigenlijk altijd goed. Kies een verfsoort die geschikt is voor vochtige ruimten.

Accessoires van eco-vriendelijk materiaal

Voor handdoeken en badmat kun je kiezen voor milieuvriendelijke materialen zoals EKO-katoen of hennep. Daarnaast kun je zelf zeep maken, niet alleen leuk maar ook veel beter voor het milieu.

Schoonmaken kan met het 100 procent natuurlijke baking soda. Zo zie je maar. Je kunt jouw badkamer ecologisch verbouwen en je badkamer kan heel wat groener dan je misschien dacht.