Badkamer verbouwen; oud is het nieuwe nieuw

De hype is er misschien wel een beetje vanaf, maar de gedachte achter de Shabby Chic interieur-stijl is niet weg. Deze stijl wordt getypeerd door oude meubels en accessoires chic te maken. Je geeft ze nieuwe glans, zonder het oude karakter teveel te verliezen.

Authentiek is het woord dat misschien wel het best past bij deze kenmerkende stijl. Mooie oude meubels met tekenen van gebruik, opgeknapt met een likje verf of nieuwe bekleding. Je kunt deze stijl ook in de badkamer doorvoeren als je de badkamer gaat verbouwen; oud is het nieuwe nieuw.

Do it yourself trend

Met do it yourself bedoel ik; naar de rommelmarkt om leuke dingen te kopen, en die opknappen en het een plek geven in je interieur. Dat opknappen hoeft overigens niet per definitie. Is het goed zoals het is en het past bij je interieur? Lekker zo laten.

Het verbeteren van oude meubels wordt ook wel ‘upcycling’ genoemd, een combinatie van verbeteren en recyclen. Waar je bij recyclen het product een nieuw doel geeft, blijft in dit geval het oude doel behouden. Het is alsof je een oude auto restaureert.

Pasteltinten zijn kenmerkend

Binnen de Shabby Chic stijl worden vaak heldere pasteltinten gebruikt. Als je iets overschildert, gebruik dan wel matte verf. Glanzend is niet gebruikelijk in deze stijl. Het doel is om het een versleten uiterlijk te geven.

Verf wordt met opzet verweerd en gebruikssporen moeten zichtbaar zijn.

Shabby Chic in de badkamer

Hoe kun je deze leuke stijl doorzetten naar de badkamer? Daarvoor moet je de basis van jouw nieuwerwetse badkamer wel aanpakken.

Bad en tegels

Dat bad moet er waarschijnlijk wel uit, tenzij je al een ouderwetse bad op pootjes hebt staan. Die moet dan zeker blijven staan. Heb je die niet? Sloop je bad en douche uit je badkamer en verwijder meteen ook die moderne tegels.

Zodra bad en douche verdwenen zijn, plaats je zogenaamde metrotegels tegen de muur. Meestal kies je voor witte tegels, maar ook een vaalblauwe kleur kan mooi zijn. Je kunt er ook de vloer mee bekleden, maar een verweerde houten vloer of mozaïektegels passen prima in deze stijl.

Metro tegels badkamer

Een houten vloer is meestal wit en wat vaal. Dat betekent niet dat je op je bloten voeten steeds in splinters moet stappen. Het mag best glad afgewerkt zijn, maar het moet er wel gebruikt uitzien.

Muren

Om die geweldige metrotegels helemaal af te maken, kun je licht gekleurde planken op de muur aanbrengen. Denk dan aan lichtblauw of de kleur van lavendel. Ook een lambrisering in dezelfde versleten stijl en pasteltinten doet het goed in een Shabby Chic badkamer.

Wastafel en spiegels

Voor de klassieke Shabby Chic look in de badkamer, moet ook de spiegel een beetje van zijn eigen ijdelheid af. Hoe strak jouw gezicht er ook uitziet, je spiegel is dat allerminst. Kies voor een witte kleur. Hoe meer versleten de spiegel is, hoe beter.

Verlichting

In deze stijl kun je met verlichting ook heel veel kanten op. Van kroonluchters tot witte tafellampjes en kristallen lampjes. Op het vlak van verlichting in de badkamer hoef je jezelf zeker niet in te houden.

Tot slot voeg je nog wat accessoires toe, zoals mooie witte bloemen, zilverkleurige manden en kandelaars en wat mooie kaarsen om het af te maken. Daarna kun je heerlijk genieten in jouw ouderwets nieuwe badkamer.

Zeg nou zelf, zijn we niet allemaal net een beetje mooier met een rimpeltje hier en daar?