Badkamer verbouwen voor senioren

Ouder worden gaat soms gepaard met lichamelijke tekortkomingen en verminderde mobiliteit. Een seniorenwoning heeft dan ook andere eisen dan een woning voor starters, zeker als de bewoner slecht ter been is.

Hogere eisen aan seniorenwoning

Een drempelverlaging bij de voordeur is vaak een must als er een rolstoel of rollator gebruikt wordt. Ook antislipmatten zijn belangrijk om uitglijden te voorkomen. Aan de badkamer worden misschien nog wel de meeste eisen gesteld.

Senioren badkamer inrichten

Badkamer voor senioren

Veiligheid en gebruiksgemak van de badkamer kunnen bij ouderen een belangrijke rol spelen in hun leven. Als je een huis geschikt wilt maken voor senioren, dan moet je op een aantal specifieke punten denken. Ik zet ze voor je op een rij.

Ligbad en douche in senioren badkamer

De douche voor senioren is het liefst zo groot mogelijk. Dat maakt het instappen en bewegen een stuk makkelijker en veiliger voor ouderen.

Een inloopdouche of zit-douche is, vooral voor senioren die alleen wonen, de veiligste manier om te douchen. Kies een douche zonder instapverhoging.

Douche voor senioren

Het optillen en instappen is voor ouderen nu eenmaal moeilijker. Door een gelijkvloerse inloopdouche te maken, wordt de kans op vallen kleiner. Vallen is voor ouderen gevaarlijk, omdat hun botten door broosheid eerder kunnen breken. Herstel daarvan duurt bovendien ook langer.

Als het installeren van zo’n veilige douche geen optie is, kun je het best zorgen dat de oudere bewoner zich goed kan vasthouden bij het in- en uitstappen. Een antislipmat in de douche zorgt ook voor meer stabiliteit.

Je kunt eventueel een verhoging buiten de douche maken, zodat instappen makkelijker gaat. Er zijn kunststof douchevloerverhogingen verkrijgbaar, die zowel buiten als in de douchebak bruikbaar zijn.

Zo hoef je niet meteen een heel nieuwe douche aan te leggen. De elementen zijn ook eenvoudig weer te verwijderen, mocht je het huis willen verkopen.

Bad voor senioren

Als het (financieel) niet mogelijk is om het bad te verwijderen en vervangen voor een inloopdouche, dan moet het bad aangepast worden. Dit is vaak goedkoper. Daarbij geldt hetzelfde als bij een douche die niet vervangen kan worden.

Het instappen moet zo veilig mogelijk gemaakt worden, en de kans op uitglijden minimaal. Plaats een badstoel in het bad en zorg ervoor dat er voldoende handgrepen worden geplaatst, waar de bewoner zich aan kan vasthouden.

Een bankje dat gedeeltelijk binnen en buiten het bad geplaatst wordt, kan de bewoner meer grip en stabiliteit geven bij het in- en uitstappen.

Leuningen en grepen zijn onmisbaar voor elk bad. Vooral bij het in en uitstappen op een natte en gladde ondergrond, is houvast belangrijk voor de veiligheid van de oudere.

Afwegen voor- en nadelen verbouwen badkamer

Weeg de voor- en nadelen en de kosten goed tegen elkaar af. Het plaatsen van een geschikte douche kan op de lange termijn goedkoper blijken omdat de oudere daarmee mogelijk langer in de woning kan blijven wonen.

Na verloop van tijd kan het aangepaste bad alsnog niet meer voldoen en sta je voor de keuze tussen verhuizen of alsnog verbouwen.

Veilig toilet installeren

Net als bij een bad en douche, geldt het gemak van een handgreep of leuning ook bij het toilet. Bevestig deze op een goede positie ten opzichte van de zitting. Hou daarbij rekening met de sterkste arm van de bewoners.

Toilet verhogen

Een hoger toilet wordt door veel ouderen als prettig ervaren. Dat vergemakkelijkt het zitten en opstaan en is daardoor veel veiliger dan een lager toilet. Je hoeft daarvoor niet meteen de sloophamer erbij te pakken.

Er zijn zowel harde (plastic) als zachte (kussens) toiletverhogers die op de pot of de bril geplaatst kunnen worden. Ook een overzettoilet, toiletstoel of veiligheidsframes behoren tot de mogelijkheden. Dit zijn relatief betaalbare oplossingen.

Goede en ruime toegang tot het toilet zou ideaal zijn, zeker met een rolstoel. Dit is echter niet altijd mogelijk.

Veiligheidsmaatregelen seniorenbadkamer

Tot slot is ook goede verlichting belangrijk. Overweeg bijvoorbeeld een nachtlampje dat altijd aan is, of een gemakkelijk vindbare schakelaar.

Technische snufjes zijn er tegenwoordig ook om senioren in huis in de gaten te houden, zoals geavanceerde valdetectie. Indien het binnen je budget valt, is het zeker het overwegen waard.