Mooiste Badkamer van Nederland

Wat wordt de mooiste badkamer van Nederland en welke ontwerper wint daarmee de tweejaarlijkse Badkamer Design Award? Op maandag 11 februari aanstaande maakt een vakjury bekend wie van de zes genomineerde badkamers in de prijzen vallen.

In totaal werden twee Awards uitgereikt, de Badkamer Design Award | HOME en de Badkamer Design Award |HOTEL. Voor de categorie HOME zijn 5 badkamers genomineerd, afkomstig uit Amsterdam, Egmond aan Zee, Velp, Delft en Apeldoorn. Het Rotterdamse hotel Stroom is genomineerd in de categorie HOTEL.

In totaal ontving de organisatie 60 inzendingen. De winnende badkamers zijn voor het publiek te zien op de sanitairbeurs Baden in Holland, 16 en 17 februari 2008 aanstaande in Jaarbeurs Utrecht.

Badkamer in de kijker

De Badkamer Design Award is een tweejaarlijkse prijs voor goed ontworpen en gerealiseerde badkamers in Nederland met als doel het ontwerp en de inrichting van badkamers te stimuleren en onder de aandacht te brengen van zowel de vakwereld als een groot publiek.

Een onafhankelijke jury van vormgevers en sanitairdeskundigen beoordeelt de inzendingen op criteria als functionele eigenschappen, originaliteit van het ontwerp, ergonomie, comfort en materiaalkeuze.

Naast de Badkamer Design Award| HOME wordt iedere twee jaar een eenmalige prijs uitgereikt om aandacht te vestigen op een specifieke ontwikkeling op sanitairgebied. Dit jaar is dat de Badkamer Design Award| HOTEL.

Badkamer Design Award| HOME

Mooiste badkamer van Nederland verkiezing

In totaal zijn voor de Badkamer Design Award| Home 5 badkamers genomineerd. In Amsterdam is dit een ontwerp van Jos van Zijl. Deze badkamer vormt een weinig voorkomende symbiose met de entree van het appartement en de slaapkamer. Het is een aangenaam koele ruimte met een geraffineerde detaillering en techniek.

Badkamer renovatie en herinrichting

Architect Lars Courage ontwierp in Apeldoorn zijn eigen badkamer in zwart gemoffeld staal, glas en wit sanitair. Die gedurfde keuze zorgt voor een aparte ambiance. De badkamer past bovendien naadloos in de sfeer van de woning.

Nieuwe badkamer ontwerpen

Tot de genomineerde badkamers hoort verder een badkamer op de zolder van een Delfts grachtenpand. Deze badkamer is door Frederiks & van der Nat interieurarchitecten ontworpen als een “totaalmeubel” en verdeelt de zolder in slaapkamer en dressing. De badkamer maakt de zolder van het oude huis tot een prettig leefbare verdieping.

Goedkope badkamer laten plaatsen, of zelf verbouwen.

Mozaïek voert de boventoon in een smaakvolle badkamer in Egmond aan Zee van Mark Kunz en Jelle Hekstra van ontwerpbureau Strand NL. Bijzonder is ook de lichttoetreding in de inpandige badkamer door middel van de matglazen achterwand van de keuken.

In een badkamer in Velp van de hand van interieurarchitect DirkJan Broekhuizen tenslotte zijn bad en wastafels verzonken in één ruimtelijk plateau ter hoogte van de vensterbanken. Dit verhoogde niveau zorgt voor een riant uitzicht vanuit het bad op de bosrand.

Badkamer Design Award|HOTEL

De Badkamer Design Award|HOTEL is een eenmalige prijs. Voor de nominaties werd het badkamerconcept van Nederlandse hotels beoordeeld, met name in relatie tot de verdere inrichting van het hotel.

Op de nominatie voor de prijs staat Hotel Stroom, gevestigd in een voormalige elektriciteitscentrale in het Rotterdamse Lloydkwartier. Het gesloten karakter van het gebouw bepaalt voor een deel de lichtinval en de gekozen indeling van de badkamers en de hotelkamers.

Er is veel energie gestopt in het totaalconcept van de badkamers en de drive om van het verblijf in het hotel een audiovisueel avontuur te maken (in het Lloydkwartier zijn veel multimedia bedrijven gehuisvest).

Voor de lichtinval door het dak hebben bijna alle hotelkamers een vide, die tevens de badkamer visueel met de slaapruimte verbindt. Het ontwerp van de badkamers in Stroom is van Gerben van der Molen van Stars Design.